We begrijpen dat de leefprincipes van Reiki over de geest gaan en dat ze de gemoedstoestand beschrijven: anshin ritsume of satori = verlichting = groot helder licht (Dai Komyo) = ons ware zelf = Reiki.

Op deze manier heeft Mikao Usui met de Reiki leefprincipes de richting aangegeven van onze ontwikkeling op de weg van Reiki.

De wat van Reiki, om zo maar te zeggen, de essentie van Reiki.

Uiteraard heeft hij ons ook verteld hoe we daar moeten komen. De set van tools die we leren in het systeem van Reiki is er om ons te helpen op de weg van Reiki. Hier hebben we het over de rest van de elementen: meditaties, technieken, symbolen en mantra’s, handen oplegging en reiju.

Alhoewel als we goed kijken, vinden we dat de juiste manier van oefenen al duidelijk beschreven is in de Reiki leefprincipes, wat maakt de leefprincipes alleen al een perfect middel om onze Ware Zelf te ontdekken.

Laten we eens goed naar de leefprincipes kijken.
Na de vijf Reiki-principes volgt er een tekst.

朝 夕 掌 し て
gassho ‘ s ‘ s ochtends en ‘ s avonds

心 念 じ
Houd in gedachten

口 に へ よ
Chant met je mond

Wat vertelt Mikao Usui ons precies met deze drie regels?

lichaam

Gassho is een lichaamspositie. Het geeft ons de nadruk op een fysiek aspect.
Gassho vertelt ons hoe we ons lichaam op een juiste manier kunnen houden. Als we de gassho langer willen houden, moeten we de houding correct hebben: onze rug moet recht en uitgelijnd zijn; onze schouders moeten ontspannen en laag blijven; de druk tussen de palmen moet dus juist zijn. Als deze houding goed wordt vastgehouden, voelt deze stabiel, natuurlijk en gemakkelijk te onderhouden gedurende een langere periode.

Trouwens, als we elke ochtend en avond gassho oefenen, trainen we ons lichaam om de juiste houding aan te nemen. Het lichaam zou automatisch geneigd zijn zich ook aan te passen tussen de officiële gassho meditaties.

geest

Volgens Mikao Usui moeten we ‘s ochtends en ‘s avonds de leefprincipes in ons hoofd houden.

Het in ons hoofd houden van de principes betekent in het licht van ons Ware Zelf blijven.
Mikao Usui stelt voor dat we elke ochtend en elke avond gaan zitten om officieel te mediteren, maar ‘s ochtends en ‘s avonds betekent ook continuïteit, het betekent eigenlijk: altijd. We hoeven niet altijd officieel te mediteren, maar de gemoed staat van de meditatie behouden.

De zon en de maan (Myo) in het Reiki 3 symbool wijzen ook op de continuïteit van de helderheid van onze Ware Zelf. We moeten niet vergeten dat de zon er altijd is, zelfs als het bedekt is met wolken en de maan altijd vol is, zelfs als we er maar een deel van zien.
Hoe zorgen we voor de voortdurende helderheid van ons ware zelf?
Hoe worden we niet afgeleid, misleid en bewolkt?
We moeten continu onze geest terugbrengen naar het lichaam.

spraak

We gebruiken onze spraak of adem om ons lichaam en onze geest te verbinden en zo helder en gefocust te blijven, niet afgeleid.
In eerste instantie stelde Mikao Usui voor dat we de leefprincipes moeten chanten.
Wat doet het chanten eigenlijk?
Chanten is de vocale spraak of adem.

De juiste adem (diepe ademhaling in de onderbuik) wordt ondersteund door de juiste houding. Als we elke adem tot aan de hara met aandacht volgen, brengen we onze geest terug in het lichaam, en creëren zo kalmte en helderheid. Vocalisatie van de adem is slechts een extra aandachtspunt.

Hoe vaker we oefenen om het lichaam en de geest via de adem te verbinden, hoe meer we eraan gewend raken. Hoe beter de houding en de ademhaling, hoe helderder de geest wordt.

We oefenen in eerste instantie ademhalen met behulp van geluid, maar uiteindelijk kan elke stille adem ons herinneren aan de helderheid en focus die kenmerkend zijn voor onze Ware Zelf.

Het is in de gemoed staat van helderheid en focus versterkt door de staat van eenheid van ons juiste lichaam, de juiste geest en de juiste spraak dat we onze angsten en zorgen kunnen verliezen en ons Ware Zelf kunnen ontdekken.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 €0,00