3/25/2020 Anya Van Til

Het Coronavirus crisis laat ons zien waar we precies zijn op dit punt van ons leven en onze beoefening. Hebben we nog steeds angsten en zorgen? Zo ja, dan biedt deze situatie ons een krachtige kans om te blijven oefenen om onze beoefening te stroomlijnen en te versterken en tot leven te brengen.  
Ik had laatst een droom.
Nou, ik lag wakker vanwege mijn zorgen en werd boos op mezelf dat ik ze niet kon laten gaan.

Laat ze los 
Laat ze los 
Laat ze los   

Ze wilden niet gaan.  

Hoe? Ik vroeg mezelf.
En toen stond ik meteen denkbeeldig in de keuken met een zeef in mijn handen. Ik zeefde de zorgen als het ware. Maar! Ze wilden niet gaan omdat ze te groot waren om door de kleine gaatjes van de zeef te vallen.

De inhoud van de “zeef” is in feite alles, het leven zelf: zorgen en angsten en de dingen om dankbaar voor te zijn: zelfverzekerdheid, geloof, vertrouwen, zelfliefde en mededogen. Het is er allemaal … Ik moest gewoon de angsten loslaten en het beste dat ik in me had, houden.

Hoe moet ik dat doen? Nu zouden de angsten niet weggaan omdat ze te groot waren, te aanwezig …

Ze zeggen dat alles wat je aandacht geeft groeit.

Dus alleen al door na te denken over de angsten en zorgen, laat ik ze groeien. Wat als ik aandacht begin te besteden aan liefde en schoonheid en begin na te denken over wat ik kan winnen van deze crisis. Zodra ik dat doe, voed ik de positieve gedachten en emoties  en laat ik ze groeien. Raad eens wat er gebeurt, de angsten krimpen en vallen weg door de kleine gaatjes van de zeef. De compassie blijft.

De wetenschap bewijst dat onze hersenen maar één ding tegelijk kunnen ervaren: negatief of positief.

Compassie is dus altijd het tegengif voor angst.

Soms moeilijk te vinden … vooral als de uitdaging groot is.

Dit is precies de reden waarom we oefenen. En in het beste scenario hebben we van tevoren geoefend, zodat we kunnen nemen wat het leven ons opdringt.

Wat oefenen? 
We oefenen centreren en aarden.
Bij aikido moet men, wanneer hij wordt aangevallen, zichzelf aarden om niet te verdwalen in angsten, maar aanwezig te blijven, alert en in contact met zichzelf en met de aanvaller (lees moeilijke situatie in het leven).  

Hoe oefenen we centreren? 
Chant een mantra! Mantra’s zijn het krachtigste hulpmiddel om de geest tot rust te brengen en aanwezig te blijven om te weten waar je geest zich op elk moment bevindt. Aanwezig zijn betekent 100% gefocust zijn op wat je doet.

Doe een bewegende meditatie, waarbij je je lichaamsbeweging, je ademhaling en je bewustzijn activeert. De beoefening van Aikido is natuurlijk erg krachtig voor mij.

Ga wandelen. Een stille wandeling waarbij je van de omgeving geniet en je bewust bent van elke stap die je zet werkt ook perfect voor mij.

Dit zijn de krachtige hulpmiddelen om je gebruikelijke gedachtenpatroon te veranderen en je lichaam, geest en energie in balans te brengen.

Maar probeer bij alles wat je doet te oefenen om je te concentreren en je bewust te blijven van je gedachten, woorden en acties.  

Wat doet centreren?
Teruggaan naar ons centrum traint het centrum en de as, maakt het sterker. Hoe sterker de as, hoe meer ruimte deze kan bevatten. Hoe groter de ruimte, hoe meer kan deze inhouden.

Je kent het gezegde: ‘Een lepel zout in een glas water maakt het ondrinkbaar. In een meer wordt het niet opgemerkt. ‘

Verbinding
Bij aikido wordt het heel duidelijk dat verbinding de beste bescherming is. Verbinding in jezelf (niet afgeleid worden door de gedachten, gecentreerd zijn) houdt je helder en scherp wat natuurlijk de beste bescherming is.

Door de verbinding in jezelf ben je in staat het contact met de aanvaller / uitdaging in het leven te onderhouden. Waarom is dat belangrijk? Het is belangrijk omdat je dan weet wat er precies gebeurt en waar de aanvaller / uitdaging op mikt. Wanneer je het weet, kun je onmiddellijk actie ondernemen, bijstellen, jezelf verplaatsen om te voorkomen dat de aanval / uitdaging plaatsvindt of slaagt.

Zo blijf je in het leven ook niet vastzitten, maar pas je jezelf constant aan om het beste uit de veranderingen in de situatie te halen.

Daarom biedt de COVID-19 crisis ons de geweldige kans om te centreren en verbinding te oefenen. Door deze oefening krijgen angsten en zorgen geen aandacht omdat focus en compassie worden gevoed.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 €0,00