3/11/2020 Anya Van Til

Gisteren avond bracht ik mijn 12-jarige dochter naar bed en moest haar troosten. Ze was overstuur over wat kritiek die ze van haar broer kreeg. Hoewel de kritiek terecht was, voelde ze zich te verdrietig om in slaap te vallen. Ik moest haar helpen.
“Het gaat niet om wat iemand zegt”, vertelde ik tegen haar “Het gaat om wat je ermee doet”


Ik zei dat de hemel geen bestemming is, maar een gemoedstoestand, net zoals de hel.
Als je ervoor kiest om in de negatieve emoties te blijven, creëer je de hel voor jezelf.
“Er is altijd een keuze waar je je op richt”, zei ik tegen mijn dochter.

Waarom denken we nu niet aan de goede dingen die vandaag zijn gebeurd?
We veranderden het onderwerp en kletsten over wat we die dag deden, waarbij we ons concentreerden op leuke en grappige momenten. Ze lichtte op, gaf me een goede nachtkus en ging slapen met een glimlach …  

Hemel en hel worden ook duidelijk afgebeeld in de Reiki principes.  

Wees niet boos
Wees niet bezorgd
Wees dankbaar
Wees trouw aan jezelf en je essentie
Toon compassie aan jezelf en anderen

​Woede, zorgen en angst beschreven in de eerste twee principes zijn de beschrijving van de gemoedstoestand van de Hel. Deze spoken constant in ons hoofd en als we ervoor kiezen om aandacht eraan te besteden, zijn we daadwerkelijk in de Hel.
We “verbranden” onze energie voor niets. Het put ons uit en weerhoudt ons van het vieren van ons leven, het ontdekken van onze sterke punten en potentieel.  

Dankbaarheid, het volgende Reiki principe, wordt al eeuwen in veel tradities uitgelicht.
De laatste tijd wordt het bedekt door de kwantumfysica. Dankbaarheid is in werkelijkheid een van de universele wetten. En alles wat je moet weten is dat dankbaarheid onze hersenen opnieuw bedraadt en onze angsten, zorgen en woede vermindert.
Waarom? omdat het ons naar het huidige moment brengt. Als we in het moment zijn, zijn we eindelijk UIT ons hoofd en IN ons lichaam. Dit is het enigste echte leven die er bestaat. Boosheid, zorgen en angsten zijn afleidingen naar verleden en toekomst. Die zijn niet echt.

Als er geen zorgen zijn, geen woede en geen angst, dan is de weg voor liefde en compassie vrij. Je laat het universum zonder obstakels door je heen stromen. Wat gebeurt er als liefde en compassie vrij door je heen stromen? Juist, je wordt uiteindelijk liefde en compassie. Je straalt warmte en liefde uit en doet dat op veel creatieve manieren. Zou dat niet je leven zin geven en je gelukkig maken? Is dat niet de hemel?  

Zo tonen de Reiki principes ons duidelijk de twee tegengestelde gemoedstoestanden: hemel en hel.

Boos, angstig en bezorgd zijn betekent in de Hel zijn.
Dankbaar, liefdevol en medelevend worden wordt respectievelijk de Hemel.

​Het principe “trouw zijn aan jezelf” blijkt voor mij het punt van evenwicht, het moment van de waarheid, de as, waar je het overzicht hebt. Je ziet beide kanten duidelijk en je hebt de keuze. De keuze om te reageren op oude manieren en patronen, dat is: boosheid op boosheid, zorgen maken over zorgen maken enz. of om dankbaarheid, liefde en compassie te kiezen als reactie op elke situatie en elke persoon in het leven.

“Because one believes in oneself, one doesn’t try to convince others. Because one is content with oneself, one doesn’t need others’ approval. Because one accepts oneself, the whole world accepts him or her.” ― Lao Tzu

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 €0,00