12/21/2018 Frans Stiene en Anya Van Til

Eenvoudig gezegd betekent Shugyo cultiveren. Het systeem van Reiki is precies hetzelfde: het is een systeem over cultiveren. Maar wat cultiveren we? 
We cultiveren ons eigen innerlijke grote heldere licht, ons Ware Zelf. We kunnen dus zeggen dat de essentie van zowel Shugyo als het systeem van Reiki gaat over het cultiveren, blootleggen van ons Ware Zelf, onze essentie. Maar laten we Shugyo verkennen en zien hoe het zich nog meer verhoudt tot het systeem van Reiki.

修行 Shugyo – een daad gedaan met lichaam, geest en spraak om je aangeboren aard bloot te leggen. Volgens de Dictionary of Buddhism betekent het ook dat je de leefregels moet houden.

Shu 修 discipline, gedrag goed, onder de knie te krijgen, contemplatie, herhaaldelijk oefenen.

Gyo 行 reis, verbinden, acteren, oefenen, oefeningen die zijn gericht om je ware aard bloot te leggen, te wandelen, door te gaan, te bewegen.

Maar als we de iconografie van de kanji van Shugyo verkennen, kunnen we ook een diepere metaforische betekenis ontdekken van hoe je jezelf moet beheersen en waar de reis over gaat. Dus laten we eens kijken naar de kanji van
Shu 修
In de kanji Shu zijn we getuige van een mens die een stok vasthoudt. De drie strepen vertegenwoordigen de haren van een bezem. Hierboven is een teken dat een hand vertegenwoordigt die iets vasthoudt of gebruikt. Dus we hebben “een persoon die iets afstoft”. De hand die iets vasthoudt heeft echter 4 extra betekenissen:
Einde of voltooiing
Ketenen (onwetendheid en waanideeën)
Vrouwelijk
Opnieuw en opnieuw
Het integreren van deze definities brengt ons tot een begrip van Shu als volgt: “De praktijk van het accepteren en omhelzen van je voltooiing op elk moment terwijl je bereid bent om eindeloos meditatie te beoefenen als het afstoffen van iemands voortdurend opkomende onwetendheid en waanidee.” – Andrew Shugyo Bonnici
Gyo 行
Hier zien we twee voetafdrukken, links en rechts. Op deze manier zien we het deel “lopen” of “reis”. Maar we zien ook de kruising van horizontale en verticale lijnen die kruispunten vertegenwoordigen. Elk kruispunt is een moment van besluitvorming; we beslissen welke weg we gaan, zodat we kunnen blijven lopen. 
“Dus” gyo “kan worden opgevat als het maken van een gepassioneerde beslissing om de reis van ons leven waakzaam van moment tot moment te oefenen, want elk moment is niet alleen het kruispunt van ons hele leven, maar ook het kruispunt van leven en dood” – Andrew Shugyo Bonnici

Denk daar even over na. Lijkt dit niet op de Reiki principes?
Het accepteren van je voltooiing – trouw zijn aan je wezen/compassie tonen aan jezelf en anderen (Ware Zelf).
Bereid zijn om eindeloos te oefenen (meditatie) – werk hard/wees eerlijk/wees dankbaar.
Afstoffen van het voortdurend opkomende onwetendheid en waanideeën – maak je niet boos en maak je geen zorgen.

Er is ook een definitie van Shugyo die luidt: “Shugyo leidt tot de verfijning en verdieping van ons menszijn, de compassievolle integratie van onze persoonlijkheid, en de belichaamde eenwording van het zelf, anderen en de natuur als een geheel …. Shugyo leidt de beoefenaar naar sereniteit, vertrouwen in zichzelf, vertrouwen in dit enige moment, mededogen naar zichzelf en anderen en een diep bewustzijn van iemands betekenisvolle plaats in het oneindige universum … Shugyo is dus een manier van eindeloze levensintegratie. ” – Andrew Shugyo Bonnici

Een dergelijke definitie breidt uit het gewone begrip van de beoefening van het Reiki-systeem als een genezende modaliteit tot een onbeperkte breedte. Het Reiki-systeem beoefenen als een “manier van eindeloze levensintegratie” inspireert ons om onmiddellijk en ongetwijfeld ons Licht bloot te leggen en helder te schijnen, omdat we de uitdrukking zijn van het oneindige Universum.

Shugyo is een oefening die geen begin of einde heeft. Je zou kunnen zeggen dat het een eindeloos evolutionair proces is. Deze eindeloze evolutionaire vooruitgang is ook te zien binnen de kanji van Reiki. Binnen deze kanji zien we kokend water (kokende rijst) reizen ​​als stoom en weer naar beneden vallen als de regen. Dit proces is niets anders dan de cirkel van het leven zelf. Het gaat door, zonder begin en einde.

Dus zowel Shugyo als Reiki wijzen naar het beginloze en eindeloze proces van verandering/kruispunt waar we ons moeten aanpassen aan de situatie/vorm om verder te kunnen gaan. Hoe gaan we verder? We nemen beslissingen om trouw te blijven aan ons Ware Zelf, dat op zichzelf betekent te leven volgens de Reiki principes.

Wanneer we zien dat het systeem van Reiki, net als Shugyo, geen begin en geen einde heeft, dan stellen we onszelf vrij van hoop en angst. Hoop dat we iets zullen bereiken, angst dat we falen. 

De oefening zelf is in alles; dit is waarom we het woord “vandaag” binnen de Reiki principes hebben. Vanuit een Japans perspectief betekent ‘vandaag’ echt dat we bij elke actie die we vandaag doen, de Reiki principes belichamen. Daarom is onze oefening in alles en in elk moment. Als je het vanaf dit punt bekijkt, wordt het leven Shugyo, het leven wordt Reiki. 

Shugyo is een andere manier van oefenen dan wat we in het westen doen. Vaak zijn we in het westen als een klein vogeltje dat gevoed wordt door zijn moeder; het vogeltje opent zijn mond en wordt gevoed. Vaak wordt ons verteld wat we moeten doen, waar we in moeten geloven en hoe we het moeten doen enz. Maar in werkelijkheid betekent Shugyo dat je eigen stappen nemt, als een volwassen vogel die zijn eigen voedsel gaat verzamelen, zoeken en opeten. Het onderzoekt, overweegt en integreert. Dus we kunnen zeggen dat Shugyo ons dagelijks leven is. Shyugo betekent het integreren van de leefregels in ons dagelijks leven, bij alles wat we doen; het is het toepassen van mededogen voor onszelf en anderen in het leven.

Via Shugyo leren we onszelf te polijsten en door dit polijsten kunnen we leren hoe we de leefregels in ons dagelijks leven kunnen belichamen. Dit zal ons helpen om met alle moeilijke situaties om te gaan die we tegenkomen in ons dagelijks leven. Of met andere woorden, door eindeloze oefening beginnen we de Reiki principes in ons hoofd/hart te houden tijdens alles wat we doen, lopen, werken, praten, slapen enz …
Dit is Shugyo; dit is het beoefening van het systeem van Reiki.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 €0,00