12/10/2013 Anya van Til

Wat is de interconnectie tussen deze twee woorden: ingewikkeld en ontwikkeling?

Als je aandachtig naar de woorden kijkt, dan wordt het duidelijk dat in-gewikkeld is iets of iemand die verstopt zit onder laagjes. En ont-wikkeling zul verwijderen van deze laagjes betekenen.

– Wie is ingewikkeld?
– Iedereen. Wij maken het ons ingewikkeld.
– Wat zijn de laagjes?
– Dat zijn onze angsten, boosheid, oordelen, emoties, en oude gewoontes die het originele beeld van realiteit verstoren. 
Het zijn net stenen welke, als je ze in het water gooit, rimpelingen op stil water veroorzaken.  En als je dan in het water kijkt zie je een verstoorde weerspiegeling van jezelf en je omgeving. Wacht even tot het water weer stil is en dan herken je pas jouw ware reflectie.


Wachten of stil staan in dit context betekent ontwikkeling. Heel wat anders dan wat we gewent zijn. Wij denken dat ontwikkeling betekent ergens mee druk zijn, wat tegenovergestelde is van stil staan. 

– Maar wat is eigenlijk stil staan? Betekent het luieren? Of stoppen met dingen doen? 
– Nee, stil staan betekent hier los laten. Los laten van je angsten, boosheid, oordelen, emoties, en oude gewoontes, zo dat ze de spiegelbeeld van realiteit niet veranderen. Los laten van je pseude-controle over het leven. Want als je handelt vanuit het “verstoorde” realiteit, de kans is groot dat je verkeerde dingen gaat doen of zeggen, wat andere mensen of omstandigheden tot actie kan brengen. Daar moet je weer op reageren… en zo gaat het eindeloos door.
In plaats daarvan sta even een moment stil met je echte, ont-wikkelde zelf. Luister naar jezelf en wat er van de ruimte van deze stilte komt, is je inzicht, je gids tot actie. Uiteindelijk leef je vanuit deze ruimte. In Taoisme noemen ze dat “Tao of not doing” (Ch., wu wei; jp., mui) 
“Taoists define correct behaviour as “non-action”, which does not mean “sit still and do nothing”. Rather, it refers to action in which natural processes are not interfered with – actions as natural as the growth of sunflowers” Yoel Hoffman.

When you change the way you look at things, the things you look at change.

Stil staan of los laten moet je leren. 
Systeem van Reiki biedt een duidelijke pad om jezelf te ont-wikkelen door middel van de 5 elementen van het Systeem.
Je zet je voet op het pad met je eerste cursus en daarmee leer je dat door beoefening van leefregels, meditaties, reiju’s, symbolen en mantras en handoplegging trek je laagje voor laagje van je ingewikkelde zelf af. Je water wordt stil en de weerspiegelling van het licht van je echte natuur wordt intenser. 
Deze licht maakt het in eerste instantie jezelf helder!
Later, hoe intenser je licht wordt, hoe meer kunnen de andere mensen zich in deze lichtstralen opwarmen. 

Trek het van je af, laat jezelf schitteren!

Als je de Ki-kracht van binnen voelt, heb je geen uiterlijke macht meer nodig. 
Hans Peter Roel

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 €0,00